A Samsung megújuló energiaforrásokra vált

A Samsung megújuló energiaforrásokra vált

A Samsung Electronics hivatalosan is bejelentette tervét, amelynek értelmében 2023-ra teljes mértékben megújuló energiaforrásokra vált az Egyesült Államokban, Európában és Kínában. Ez a bejelentés a magyarországi, Jászfényszarun található gyárukra is kiterjed. Az elmúlt év során a Greenpeace aktívan kampányolt a Samsung ellen, hogy ösztönözze a vállalatot a konkrét megújuló energiahasználati célok meghatározására, mind saját tevékenységeik, mind beszállítói hálózatuk tekintetében. Az ázsiai elektronikai gyártók közül a Samsung volt az első, akit sikerült ilyen lépésre ösztönözni.

A Samsung bejelentése jelentős előrelépést jelent a megújuló energia alapú jövő felé történő elmozdulásban. Ha a vállalat következetesen hajtja végre ezt a tervet, akkor csatlakozik azon innovatív vezető vállalatok sorához, akik felismerik az éghajlatváltozás sürgős problémáját, és bebizonyítják, hogy lehetséges cselekedni az élhetőbb jövő érdekében, legyen szó Magyarországról, Európáról vagy a világ más részeiről.

A Samsung weboldalán is közzétette kötelezettségvállalásait

100%-ban megújuló energiára vált az Egyesült Államokban, Európában és Kínában, amely 17 telephelyet érint a vállalat 38 globális gyára, irodája és létesítménye közül.

Csatlakozik a Carbon Disclosure Project (CDP) beszállítólánc-programjához, ami segít az éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatok azonosításában és kezelésében, ezzel együtt intézkedéseket tesz beszállítói hálózatában is.

Hamarosan megjelenik a Samsung Electronics fenntarthatósági jelentése is, amely további részleteket kínál a vállalásokkal és tervezett lépésekkel kapcsolatban.

A piacvezető okostelefon-gyártó Samsung rendkívül fontos beszállítója más nagy technológiai vállalatoknak. A vállalatnak 38 gyártóhelye és több mint 2000 beszállítója van világszerte. Jelenleg mindössze 1%-át fedezik megújuló energiával az összes energiaigényüknek, amely 2016-ban 16 000 GWh volt.

A Samsung Electronics Ázsia első elektronikai gyártója, amely ilyen ambiciózus megújuló energiahasználati célokat határoz meg. Ez a kötelezettségvállalás hatalmas hatással lehet a cég globális gyártási lábnyomára, és hangsúlyozza az iparág szerepét a kibocsátás csökkentésében és a megújuló energiák felé való átállásban. Más vállalatoknak is követniük kell ezt a példát, és saját megújuló energiahasználati célokat kell kitűzniük. Ezenkívül a kormányoknak intézkedéseket kell hozniuk, amelyek lehetővé teszik a vállalatok számára a megújuló energiák könnyű beszerzését – tette hozzá Perger András. Azt, hogy a Samsung megfelelő ütemben halad-e az elkötelezettségei végrehajtása felé, nemcsak a Greenpeace fogja ellenőrizni, hanem az emberek ezrei is világszerte, akik támogatják a megújuló energia felhasználását és a kibocsátás csökkentését.

2017 decembere óta aktivisták világszerte, például Szöulban, Londonban, Berlinben, New Yorkban és Tajpejben is, felszólították a Samsungot, hogy ne súlyosbítsa a klímaválságot. A Greenpeace kampánya a Samsung Electronics cég ellen irányult, és annak célja az volt, hogy a vállalat példát mutasson és kötelezettséget vállaljon a 100%-os megújuló energia használat mellett, hasonlóan más nagy IT-vállalatokhoz. Ilyen példa az Apple, amely már 2012-ben vállalta ezt a célt, és a saját tevékenységére vonatkozóan 2018 áprilisára már elérte ezt a célt.

További bejelentésük, hogy a gödi Samsung gyárban is megújuló energiaforrásokkal gyártják majd az akkumulátorokat.