10 kw napelem mire elég

10 kw napelem mire elég

A napelemekkel kapcsolatban mindig rengeteg kérdés kerül előtérbe: Mekkora napelemes rendszer szükséges egy átlagos családi ház energiaellátásához? Mire elegendő egy 5 kW-os rendszer? 10 kw napelem mire elég?

Egy 5 kW-os napelemes rendszer általános felhasználást feltételezve egy kisebb, 50-70 négyzetméteres lakás elektromos energiaigényét képes kiszolgálni, akár hűtő-fűtő klíma által történő fűtés támogatásával is. Természetesen a kisebb lakások is lehetnek nagy energiaigénnyel rendelkezők, és a modern megoldásokkal felszerelt családi házak is rendkívül alacsony villanyszámlával rendelkezhetnek.

Általánosságban elmondható a 10 kw napelem mire elég kérdésre, hogy 100-120 négyzetméteres ház energiaigényét is kielégítheti, és akár a fűtés jelentős részét is biztosíthatja. Az ennél is nagyobb, 12-15 kW-os rendszerek pedig képesek lehetnek akár a teljes fűtési rendszer kiváltására és az elektromos autók töltésének támogatására is.

A megtermelt energia hasznosítása

A napelemes rendszer a napenergiát egyenárammá alakítja át, amit egy inverter segítségével váltóárammá alakíthatunk át. Ezzel biztosítjuk a háztartásunk részleges vagy teljes áramellátását. A napelemes rendszer segítségével megtermelhetjük a háztartásunk számára szükséges elektromos áramot, ideértve az elektromos vagy hibrid autók töltését, a meleg víz előállítását, és akár az épület fűtésrendszerének optimalizálását is.

Mi lesz a megtermelt, de fel nem használt energiával?

Ha a napelemes rendszerünk több energiát termel, mint amennyit éppen felhasználunk, elméletileg lehetőség van a felesleges energiát visszatáplálni a hálózatba, vagyis az áramszolgáltató átveszi tőlünk a felesleges energiát. Azonban a kormány ideiglenesen felfüggesztette ezt a lehetőséget, és jelenleg csak azok a felhasználók élhetnek a visszatáplálás lehetőségével, akik 2022 október végéig jelezték szándékukat.

Ez a döntés abból a célból született, hogy a kormány fejlessze a villamosenergia-hálózatot, hogy megfeleljen a hirtelen megnövekedett napenergia igényeknek, és biztosítsa az energiaellátás stabilitását. A visszatáplálási lehetőség felfüggesztése időszakos, és várhatóan az idei nyár végén döntenek a korlátozás részleges vagy teljes feloldásáról.

A napelemes rendszer telepítési költsége

5 kW-os rendszer esetén

12 darab 410W-os napelem
1 darab 5 kW-os inverter
Tartószerkezet, segédanyagok, tervezés, engedélyeztetés, és beüzemelés
Ez a kompletten kiépített rendszer már bruttó 2,370,000 forinttól elérhető.

10 kW-os rendszer esetén

24 darab 410W-os napelem
1 darab 10 kW-os inverter
Tartószerkezet, segédanyagok, tervezés, engedélyeztetés, és beüzemelés
Ez a kompletten kiépített rendszer már bruttó 3,980,000 forinttól elérhető.

A napelemes rendszerek megtérülési ideje

Amellett, hogy a 10 kw napelem mire elég, a megtérülési idő is nagy jelentőséggel bír. Lakossági felhasználás esetén a napelemes rendszer által megtermelt és felhasznált energia mennyiségétől függően a megtérülési idő általában 5 és 10 év közötti. Ezt a kalkulációt a teljes telepítési költség alapján lehet elvégezni. Amennyiben a pályázati lehetőségeket is igénybe veszi a telepítés során, akkor a megtérülési időt csak az ön által kifizetett összeg mértékéig kell figyelembe venni. Például, ha 10%-os önerővel rendelkezik, akkor a napelemes rendszer által biztosított megtakarítás általában egy év alatt ellensúlyozza az önerő költségét.

Pályázati lehetőségek

A lakossági napelemes pályázat első szakasza már lezárult, és a kormány határozatlan ideig elhalasztotta a második szakasz elindítását. A Technológiai és Ipari Minisztérium közleménye szerint a második szakasz elindításáról az uniós támogatások felhasználásával kapcsolatos hivatalos megállapodások után döntenek majd. Az Európai Bizottság bejelentette, hogy mintegy 7,5 milliárd eurós támogatást rendelt Magyarország számára, de ehhez a támogatáshoz csak akkor lehet hozzáférni, ha a kormány teljesíti a megállapodásban előírt 27 mérföldkövet. Amíg ezeket a mérföldköveket nem teljesítik, Magyarországnak nem fizetnek ki semmilyen uniós támogatást, beleértve a napelemes pályázatokat is.