Napelem betáplálás

Napelem betáplálás

Az összes érintett fél számára kedvező fejleményként értékelhető a kormányrendelet megjelenése, amely lehetővé teszi a háztartási méretű naperőművek ideiglenes hálózati napelem betáplálás korlátozásának feloldását 2023 őszétől kezdve. Jelenleg a napelemes piacot bizonytalanság jellemzi, így a bejelentés nagyon időszerűnek bizonyult. Ráadásul a rendelet fontos időbeli ütemezést is tartalmaz, amely elősegíti a tervezhetőséget. Szakemberek szerint, ha most engedik meg a korábban elutasított igénylések csatlakozását, az jelentős napelemes kapacitás növekedést eredményezhet.

Napelem betáplálás kormányzati döntés

A kormány meghozta a döntést a háztartási napelemes rendszerek átmeneti hálózati betáplálási stopjának tervezett feloldásáról, ami 2022. október 31. után az áramszolgáltatóknál benyújtott igények alapján lép életbe. A 112/2023. (III. 31.) kormányrendelet értelmében a kormány 2023. szeptember 30-ig értesíti a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt (MEKH) arról, hogy mikor és hol lehet ideiglenesen felfüggeszteni a háztartási méretű kiserőművek közcélú hálózatba történő betáplálását. Ezt követően a döntést nyilvánosságra hozzák.

A gyakorlatban a kormány a MEKH javaslata alapján fogja meghozni a döntést, figyelembe véve az egyes áramkörök terhelhetőségét és a hálózatok állapotát területi alapon. Ez azt jelenti, hogy nem mindenhol oldják fel ugyanabban az időben a betáplálási korlátozást; néhány területen továbbra is érvényben maradhat, másutt pedig megszűnhet a korlátozás.

Az elosztó társaságoknak, az átviteli rendszerirányítóknak és a MEKH-nek háromhavonta kell felkészülniük a kormány döntésére, amíg az ideiglenes betáplálási moratórium teljesen fel nem oldódik. A rendelet 2025. január 1-én veszti hatályát, így valószínű, hogy a kormány a korlátozások feloldását legkésőbb 2024 végéig befejezi, ami összhangban van az Európai Bizottság felé tett kötelezettségvállalásával.

Ez a fejlemény mindenkinek pozitív hír. A rendelet lehetővé teszi a családok számára, hogy újra telepítsenek napelemes rendszereket, anélkül, hogy drága energiatárolókat kellene vásárolniuk, és az iparnak is munkát biztosít. Ezenkívül hozzájárul a klímaváltozás elleni küzdelemhez és a dekarbonizációs célok eléréséhez.

Bizonytalanság a piacon

Jelenleg a hazai napelemes piacot a bizonytalanság jellemezte, különösen a kisebb, alulfinanszírozott vállalkozásokat sújtotta a korábbi csatlakozási stop. Néhányuk a csőd szélén állt, mások pedig csak a nagyobb piaci szereplőkkel tudtak versenyben maradni kivitelezőként. A nagyobb cégek kevésbé érintettek, de a bizonytalanság általában nem segíti elő az üzleti életet, ezért mindenki várta a korlátozás feloldását.

Sajnos jelenleg kevés információ áll rendelkezésre arról, hogy az ország egyes részein milyen lehetőségek vannak a hálózathoz való csatlakozásra, de szakmai szervezetek szerint akár az országos betáplálási stop akár 70-80%-át is érintheti a feloldás. Már az is jelentős kapacitásnövekedést eredményezhet, ha most csak a korábban elutasított igényeket engedik meg a csatlakozásra. Ha részleges feloldásra kerül sor, akkor országosan biztosítani kell a visszatáplálás lehetőségét 2024. december 31-ig.

A vállalatok bíznak benne, hogy a feloldás folyamata nem húzódik el indokolatlanul hosszú ideig. A jelenlegi bizonytalanság miatt a piac teljesen elégedetlen és bizalmatlan, különösen a lakossági rendszerek esetében. Ezért a hazai napelem iparág számára fontos a támogató jogi környezet, amely elősegíti a tervezés és a kivitelezés újraindítását, és hozzájárul a munkaerő megtartásához és felvételéhez.

Eddig nem voltak gyakoriak a hálózati problémák, de az egyedi áramkörök esetében az átmeneti zárolás lehetősége megmarad, ha feszültségproblémák merülnek fel. Az elosztó társaságoknak tervet kell kidolgozniuk a zárolás feloldásához, ha szükségessé válik. Ez a lehetőség vonatkozhat azokra az igényekre is, amelyek 2022. november 1. előtt érkeztek.

Néhány területen, ahol sok napelemes rendszer működik egy utcában, előfordulhatott túlfeszültség az elosztóhálózatban, ami az inverterek automatikus letiltását eredményezte. Az ilyen esetek azonban nem voltak gyakoriak. A jövőben tervezett hálózatfejlesztések ezen problémák elkerülését célozzák meg.

Az elszámolás is átalakításra kerülhet

A jelenlegi kormányrendeleten túlmenően az is fontolóra vételt érdemel, hogy miként változhatnak a háztartási méretű naperőművek hálózati napelem betáplálás elszámolási szabályai a jövőben. A kormány korábban vállalta, hogy március végéig megvalósítja az új jogszabály-módosítást, amely új elszámolási módot vezet be azoknak a háztartásoknak, akik 2023. január 1-jétől állami támogatásban részesülnek naperőműveik telepítéséhez. Ennek értelmében ezek a háztartások már nem élvezhetik a korábbi előnyös éves szaldó elszámolás rendszerét, hanem egy kedvezőtlenebbő elszámolási módot kell majd alkalmazniuk.

Az uniós irányelv szerint azok a háztartási méretű naperőművek, amelyek nem részesülnek állami támogatásban, legkésőbb 2023. december 31-ig élvezhetik az éves szaldó elszámolást. Az elmúlt év végén bevezetett MEKH-rendelet szerint 2024. január 1-jétől az éves szaldót havi szaldó váltja fel. Azonban még nem egyértelmű, hogy ez csak az új szerződések alapján létrejövő naperőművekre vonatkozik-e, vagy érvényes lesz-e a korábbi, jelenleg éves szaldó elszámolással működő rendszerekre is. Az energiaügyi miniszter januárban azt mondta, hogy még mindig dolgoznak azon, hogy a 2024. január 1-jétől életbe lépő szaldó elszámolás havi alapú legyen, de céljuk nem az, hogy a napelemek telepítését elriasztják, hanem hogy finomhangolják és átalakítsák azt.

Továbbra is megérheti a napelemes beruházás

Azok, akik 2022. október 31. előtt beadott igényekkel rendelkeznek, még mindig jogosultak lehetnek az éves szaldó elszámolásra. Ugyanakkor azoknak, akik most várnak és elmulasztják a 2023. december 31-i határidőt, valószínűleg lemaradnak erről a lehetőségről. Mivel a villamosenergia árai továbbra is emelkednek, még egy havi elszámolási rendszer is ésszerűvé teheti a naperőmű telepítését. Bár a feltételek már nem olyan kedvezőek, mint korábban, még mindig érdemes lehet egy zöld beruházásba fektetni.

Fontos megjegyezni, hogy a napelem betáplálás és vételi árak közötti különbség is meghatározó tényező lehet a megtérülési idő szempontjából. Ennek részleteit jelenleg még nem ismerjük, különösen azok számára, akik már elkezdték a naperőmű telepítését, de még nem kaptak csatlakozási engedélyt, vagy tervezik a jövőben. A potenciális ügyfeleknek érdemes várniuk és tisztázniuk a megtérülési részleteket, mielőtt beruházásba kezdenének. Ugyanakkor, mivel a korlátozások feloldása után várhatóan nagy kereslet lesz a naperőművekre, érdemes lehet előzetesen felmérni az ingatlanra vonatkozó követelményeket és ajánlatot kérni. Ez lehetővé teheti, hogy az engedélyezési folyamat során az elsők között legyenek, ami akár fél év időmegtakarítást is eredményezhet. Emellett az árak is rögzíthetők, ami a folyamatosan emelkedő árak miatt előnyt jelenthet.

A vállalatok számára is érdemes lehet beruházni a háztartási méretű naperőművekbe, különösen azoknak, akik nagyobb energiaigényeket fedeznek, amelyeket a napelemek napközbeni termelése kielégít.

Megkérdeztük a Kakas étterem tulajdonosát, hogy nekik megérné e ezen feltételek mellett telepíteni a napelemet. A válasz egyértelmű igen volt, mivel napközben az étteremben az ételek készítéséhez és a fűtéshez, fel tudnák használni a teljes termelést.

A kis- és középvállalkozások akár 2-3 év alatt megtéríthetik az ilyen beruházásokat. Az energiaárak további emelkedése mellett ez továbbra is ösztönző tényező lehet a beruházások szempontjából.