Erkély napelem

Erkély napelem

Bérlők és lakástulajdonosok milliói veszítenek, amiért nem tudják kihasználni a napenergiát, mivel nincs tetőjük, amire fel tudnák szerelni a napelemes rendszerüket. Egy tipikus napelemes telepítés nagy költségvetést és saját tetőt igényel. Ezeket a nehézségeket úgy lehet leküzdeni, ha ablakpárkány- és erkély napelem telepítését valósítja meg.

Erkély napelem előnyök

A napelemek erkélyre szerelése önállóan is megoldható. Nem igényel segítséget a napelem szerelőktől. Az egyetlen kitétel, hogy az erkély déli fekvésű legyen, ha az északi féltekén él. Egy ilyen telepítés másik előnye, hogy a napelemet magunkkal vihetjük, amikor kiköltözünk a lakásból, ha bérlők vagyunk. Ez a rendszer egyszerű, mert nincs rákötve a lakás mérőóra mögötti elektromos hálózatára. Ez azt jelenti, hogy a rendszer egyszerű és könnyen telepíthető.

Megfontolandó dolgok

Biztonsági intézkedésként az lenne az ideális, ha az erkélyen egyedileg készített tartószerkezet lenne a panelek biztonságos rögzítése érdekében. Az erkély mérete határozza meg a panelek méretét és számát. Minél nagyobb a panel, annál alacsonyabb a wattonkénti ár. Nagyobb, 320 vagy 360 W-os panelek is kaphatók, de ezek meglehetősen terjedelmesek és nehezek. Az optimális teljesítményű erkély napelem 160 watt lenne. Egy ilyen panel mérete 150×70 cm, súlya 12,5 kg. Egy 22–60 V-os bemeneti feszültségű inverter ideális lenne két panel sorba kapcsolására. A mikroinverter is használható normál inverterek helyett.

Inverter

A napelemek energiát termelnek. Legyen mód arra, hogy ezt az energiát egyenáramként tároljuk. Az inverter az egyenáramot váltóárammá alakítja. Egy energiát tároló akkumulátort is csatlakoztatni kell a rendszerhez. Napelemes töltésvezérlőre van szükség minden 12 wattos vagy nagyobb teljesítményű napelem tömbhöz.

Erkély napelem hátrányok

Felhők esetén 20-30%-kal csökken az áramtermelés. Mivel a nap folyamatosan mozog az égen, az optimális dőlésszög legfeljebb napi 1-2 óra. Valódi 100 W-os kimenet egy 100 wattos panelről ritkán készül. Az, hogy egy erkélyről mennyi áramot lehet termelni, az elhelyezkedésüktől és az erkélyünkre eső napfény mennyiségétől függ. Egy hordozható napelemes panel feltöltheti az okostelefont egy napon töltött nap után.

Teljesítmény

Az erkélyen elhelyezett napelemes burkolat körülbelül 400 W-os berendezéseket képes táplálni körülbelül 6-7 órán keresztül, vagy egy közepes méretű házat led izzókkal ellátni. Az erkélyen elhelyezett két 160 wattos napelemes napelem 10-190 watt teljesítményt biztosít az időjárástól és a napszaktól függően. Különféle otthoni eszközök fogyasztására használható. Ha nincs áramfelvétel, a többlet az elektromos hálózatba kerül.

Napelemekkel és az erkélyen lévő akkumulátorral napenergiával működő töltőállomást lehet létrehozni elektronikai cikkekhez, például laptopokhoz, telefonokhoz, vezeték nélküli fülhallgatókhoz, néhány 12 V-os vészvilágításhoz stb.

Pénzügyi megtérülési időszak

A 360 W-os erkélyes rendszer pénzügyi megtérülési ideje 25 év. A rendszer átlagos költsége 700.000 forint körül lenne. A rendszer évente átlagosan 543 kWh energiát termelne.

Ha a panelek a tetőn lennének, a teljes számítás másképp zajlana volna. A tetőtéri energiatermelés jóval magasabb, mint az erkélyen. Az erkélyes rendszereknek határozottan megvannak a maga korlátai.

A rendszer pénzügyi megtérülése meglehetősen hosszú, a viszonylag kicsi napelemes rendszer miatt. Az erkély helyszűke miatt csak ez lehetséges.

Napenergia akkumulátor

Az akkumulátorok drágák, és az erkélyes szigetüzemű napelemes rendszer akkumulátorokat is tartalmaz. Ez is magyarázza a hosszú megtérülési időt. Az erkélyen lévő panelek áramtermelése korlátozott lesz, mivel a panelek száma kevesebb, és korlátozott a napsugárzás. Vannak bizonyos tippek az energiatermelés optimalizálásához.

A napelemek dőlésszögének évszakhoz igazítása segít több energiát termelni. Az erkélyre rögzített panelek dőlésszögének beállítása egyszerű.

Kisebb módosítások végezhetők óránként, naponta vagy havonta. Néha a szög évi kétszeri vagy négyszeri módosítása a maximum, amit meg kell tenni.

Mivel a napelemek nagyon közel helyezkednek el, rendszeresen tisztíthatók. A tetőre szerelhető napelemek nem könnyen hozzáférhetők a tisztításhoz.

A paneleken lévő por és szennyeződés 1%-os energiaveszteséget okoz. Megfelelő mosás nélkül a veszteség 4-6% körüli lesz száraz, poros és nagy forgalmú területeken.

Az alacsony feszültségű egyenáramú rendszer választásával energiát takaríthat meg. A napelemek egyenáramot termelnek, az inverter ezt az egyenáramot váltóárammá alakítja. Ismét egyenárammá alakítják át bizonyos készülékeknél, amelyek belsőleg egyenáramról működnek. Az inverterek DC-AC-DC konverziót végeznek, és ez jelentős energiaveszteséggel jár. Ha a napelemek által termelt egyenáramot egyenáramú berendezésekhez vagy egyenáramú akkumulátorokhoz csatlakoztatja tárolás céljából, megelőzhető a további energiaveszteség.

Egy egyenáramú rendszer 1,4-szeresére szorozza meg az energiatermelést. Kevesebb napelemre van szükség, és nem kell DC/AC invertert vásárolni, amivel pénzt is megtakaríthatunk.

Milyen típusú napelemes PV-ket használtak

A hatékony napelemek kiválasztása az erkély napelem rendszerhez segít az energiatermelés növelésében. A Panasonic HIT napelemek a napenergia előállításának egyik leginnovatívabb és leghatékonyabb módja. Ezek a szilícium heterojunkciós napelemek szerkezetükben egyedülállóak, ami nagy hatékonyságot eredményez. A kWp-hez képest kevesebb helyet igényel. Van egy modellje a kétoldalas panelekhez, amely képes közvetlen besugárzást és diffúz vagy visszavert besugárzást használni. A nagy hatékonyság és a kisebb helyfelhasználás ideális megoldássá teszi a Panasonic HIT-et az erkélyes napkollektoros rendszerhez.

Egy tetőtéri napelemes rendszer látja el az egész házat. Egy kis erkély napelem rendszertől nem várhatjuk el ugyanezt. Természetesen ez csak segíthet egy ház alapvető energiaszükségletének kielégítésében.

Válasz küldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük